Drektighet/Avl

Drektighet og avl

Å få marsvinunger er noe helt spesielt, de er fiks ferdig når de kommer ut og det tar ikke lang tid før de springer rundt sammen mamman sin og søskene i buret.

Men før man setter et kull på marsvinet er det lurt å tenke gjennom følgende:

  • Kan jeg nok om marsvin til å avle på de?
  • Har jeg god nok kunnskap til å gi marsvinet det den trenger gjennom drektighet og tiden etterpå?
  • Har jeg økonomi til dyrlege om noe skulle skjære seg og de trenger hjelp?
  • Hva med ungene når de blir født, skal de beholdes eller kan jeg skaffe et godt hjem til de?

En marsvinhunn er i brunst hver 16-18 dag, drektigheten varer i gjennomsnitt 68-72 dager. Hunnen bør være minimum 6 mnd og over 800g før man setter henne i avl.

Ungene mister melketennene i magen og blir født med pels og åpne øyne. Innen et døgn begynner de å drikke melk av mor, og også å smake litt på maten mammaen spiser.

Innen mor skal føde skal hannen separeres fra huen. Dette fordi hun blir brunstig igjen rett etter fødsel og man risikerer at hannen parrer på nytt før hun starter å die ungene sine. Man skal alltid la huen ha hvilletid etter et kull før man eventuelt parrer henne opp på nytt igjen.

Man kan se forskjell på kjønn til ungene med en gang. En hann sitt kjønn ser ut som en i, mens et hunnmarsvin ser ut som en Y.

Når ungene er rundt 4 uker og minst 300 gram er det på tide å skille dem ved kjønn slik at man ikke risikerer at hann ungene parrer søstre eller mor. Man har sett at marsvinhunner kan bli kjønnsmodne bare noen uker gamle, og hannene parringsklare like tidlig.