Fôring

Foring av marsvin

Hovedfôret til marsvin er høy, og de skal ha fri tilgang til høy av bra kvalitet. Dyrebutikker og felleskjøpet selger høy i små poser som egner seg godt om man bare har noen få marsvin. Har man flere kan det lønne seg å kjøpe større mengder fra bønder i nærheten. Marvin trenger jevnlig inntak av mat i magen og eter gjerne døgnet rundt. Ved å tygge høy sliper de ned tenner på en naturlig måte. Det anbefales å servere høy bunnen av buret fremfor å bruke oppheng eller høyhekker, marsvin er skapt for å spise fra bakken, de har munnen på undersiden av hodet. Ved å gjøre høyet lett tilgjengelig stimulerer man til at de spiser jevnlig framfor å måtte slite for å få tak i høystråene i en høyhekk.

Marsvin trenger daglig tilskudd av c-vitaminer. Dette kan gis ved fôr tilsatt c-vitaminer, og gjennom å gi grønsaker. Om marsvinet får for lite c-vitaminer kan de bli svært syke. Å gi c-vitamin tilskudd via pulver i vann anbefales ikke, da det raskt blir borte i vannet og man har mindre kontroll på hvor mye vitaminer de får i seg. Så hovedreglen er å gi et godt fôr med c-vitaminer i, samt grønnsaker.

De fleste marsvin er veldig glad i grønsaker, og spiser det meste man serverer av dette. Men noen sorter skal man holde seg unna, som poteter, avocado og løk.

Grønnsaker med høyt c-vitamin innhold som anbefales er grønnsker som hvitkål, brokkoli, paprika og persille. Store mengder med salat, agurk osv skal man være forsiktig med, da de lett kan få diarè. Dette kan heller gis som godbiter i veldig små mengder.

Mange tror at marsvin trenger saltsteiner/mineral og kalksteiner i buret, men det anbefales ikke. Om de får i seg for mye salt, kalk og mineraler kan de bli syke og få problemer med nyrer og urinveier.