Hold av marsvin

Generell informasjon om marsvin

Lurer du på å skaffe marsvin? Som med alle kjæledyr er det lurt å tenke gjennom hva som vil passe for deg og familien. Her er litt informasjon om marsvin og hva som kreves for å ha de som kjæledyr.

Marsvinet stammer fra Sør-Amerika, hvor dens ville slektninger lever i Peru. I vill tilstand lever marsvinene i grupper på mellom 5-20 dyr. De er dagaktive dyr som graver små huler i jorden hvor de bor. Et marsvin blir mellom 5-8 år gamle, som voksne veier de rundt 1 kg.

Hovedmenyen til marsvinet består av høy, grønnsaker og pellets/marsvinblandinger f.eks med muesli og tørkede frukter.

Marsvin egner seg ikke til å bo ute hele året, da de lett blir syke av trekk og temperaturforandringer.

Marsvin skal heller ikke bo sammen kaniner da de har helt ulikt språk og størrelse. kaniner bærer også på sykdommen bordetellea. som kan gjør marsvinet svært sykt og med dødelig utfall selv om kaninen ikke viser sykdomstegn.

Marsvin er trivelige kjæledyr, de er pratsomme, sosiale, og liker å være sammen andre marsvin og mennesker. Marsvin er flokkdyr og trives best flere sammen. I enkelte land er det forbudt å ha et marsvin alene, så når man skal gå til anskaffelse av marsvin er det alltid greit å ha dette i bakhodet og skaffe 2 med det samme. Marsvin egner seg godt som kjæledyr for både store og små, og med rett stell og oppfølging har man en venn i mange år! 
Marsvin er trivelige kjæledyr, de er pratsomme, sosiale, og liker å være sammen andre marsvin og mennesker. Marsvin er flokkdyr og trives best flere sammen. I enkelte land er det forbudt å ha et marsvin alene, så når man skal gå til anskaffelse av marsvin er det alltid greit å ha dette i bakhodet og skaffe 2 med det samme. 

Når man skaffer marsvin kan det være lurt å ha dem i et rom der familien oppholder seg, slik at de blir vant til lydene i huset og dermed blir raskere trygge. De lærer fort hva lyden av kjøleskapet eller knitring av poser betyr, og etter hvert roper de gjerne ut når de hører disse lydene i håp om å få en godbit. Når man gir dem godbiter er det også en gyllen anledning til å gjøre de trygge og vant til hender i buer.
 
Det verserer ulike myter om marsvin, her er noen av dem:

  • Hanner lukter mer enn hunner.

Det stemmer ikke. Det er det samme om man har 2 hunner eller 2 hanner i et bur.

  • Marsvin er late dyr som bare gjemmer seg i buret sitt.

Marsvin er forholdsvis enkle dyr å ha med å gjøre, men de blir som man behandler dem. Om de er alene i et lite bur uten noen form for stimuli og sosialisering vil de også bli mer redd og innesluttet. De liker å være  ute, og dess mer man holder på med de, dess tammere blir de. Er marsvinet trygt vil det gjerne komme fram til deg for en godbit eller kos i fanget når du lokker på det.

  • Marsvin egner seg bra som barnedyr

Marsvin har stort sett et bra temperament og vil fungere bra sammen barn. De biter og sparker ikke for å forsvare seg, men det er uansett  viktig at en voksen har hovedansvaret for marsvina. Barn kan fort bli lei, og slik får mange marsvin mange hjem i løpet av sine korte liv. Derfor er det viktig at matenker seg godt om og kan legge til rette for å at marsvina får et varig hjem før man går til anskaffelse av det.  Dyr er aldri leketøy og marsvinet kan lett bli skadd om det faller ned eller blir klemt hardt, så det er lurt med en voksens veiledning og ansvar når barn håndterer dem. Blir de behandlet forsiktig og har et trygt hjem kan barna få en venn i mange år