Sykdommer

Marsvin kan, som alle dyr, bli syke. De er flinke til å skjule det om det feiler dem noe, så det kan være lurt å se etter tegn som nedsatt apetitt, vektnedgang, sløvhet, hudforandringer som ofte kan komme av utøy/lus i pels og hud og blod i urin som kan komme av urinstein. Dersom man er usikker på om marsvinet er syk og hva som feiler det, ta kontakt med dyrlege for utredning.

UTØY:

RINGORM

Ringorm er ikke en orm, men en type sopp. Ringorm smitter mellom artene, både mennesker og dyr kan får det. Hos mennesker utvikler den seg til en klassisk rød ring i huden. Hos marsvin derimot kan det være vanskeligere å fastsette om det er ringorm eller annen type sopp/utøy. Symptomer hos marsvin er gulaktig/hvid skorpe på huden, rødlig hud, flass, pelstap og sår. Typiske områder som blir angrepet er hodet, ofte rundt øyne/ører, hals, skuldre og føtter, men i prinsippet kan det oppstå hvor som helst på kroppen til marsvinet.

Diagnose skal stilles av dyrlege som tar skrapeprøver til dyrkning. Det kan ta tid å få svar på disse prøvene, så ved misstanke om ringorm bør behandling igangsettes mens man venter på resultatene. Selv ved negativt svar fra dyrlege kan man ikke være 100% sikker på at det ikke er ringorm!

NB. Vær sikker på at det ikke forveksles med Sellnic/Skabbmidd som kan ha like symptomer, da er det snakk om en helt annen behandling.

Best behandling mot ringorm består av Imaverol vet. I Norge er Imaverol reseptbelagt og må foreskrives av veterinær. Hele dyret skal dyppes i middelet, det vil si at all hud på marsvinet skal være bløtt. Eventuelt kan man bruke en svamp eller spray til å behandle området som er vanskelig å få dyppet, som på hodet. NB. Marsvinet skal ikke skylles etter behandling, men tørkes med en håndduk/hårføner. Alle dyr i hjemmet må behandles 4-5 ganger med 3-4 dagers mellomrom.

Bur, utstyr og rom bør også saneres under behandling. Det anbefales å vaske bur og rom grundig med f.eks Virkon – s, og eventuelt koke utstyr som kan tåle det. Virkon – s kan blandes ut på sprayflasker for å komme til i kriker og kroker. Men uansett man har aldri garanti for å bli kvitt alt av sporer i et rom. Det har vist seg at soppsporer fra ringorm kan overleve i åresvis i vegger/små kroker. Derimot kan man forsøke å varme opp hele rommet i 48 timer (uten dyr i såklart) for å drepe alle soppsporene.

SKABBMIDD/SELLNIC

Skabbmidd, også kalt Sellnic, forårsakes av en midd som graver ganger i huden på marsvinet og forårsaker kløe/ubehag. Symptomer på skabbmidd er klør, rød/irritert hud, pelstap, småsår/flass. Typiske områder som angripes er rundt ørene, lysken, sidene, under forbena.

Midden forårsaker voldsomt ubehag for marsvinet, som ofte fører til nedsatt almenntilstand og dårligere matlyst, og om det forblir ubehandlet kan marsvinet dø.

Marsvinet kan være smittebærer uten å ha symptomer i flere år, og utbrudd kan komme ved stress, dårlig immunforsvar og drektighet. Midd er svært smittsomt. Ved misstanke om midd skal dyrlege oppsøkes for skrapeprøve. Dyrlegen ser på hårstrå/hud under mikroskop for å fastsette diagnose. Selv om dyrlege ikke ser noe i mikroskopet kan de alikevel anbefale behandling utifra symptomer på marsvinet. Ved misstanke/påvist midd skal ALLE dyrene i bestanden behandles!

De vanligste behandlingsformer er Ivomec (Med virkestoff Ivermectin) eller Stronghold. Ivomec fås som injeksjon, oralt eller pour on. Det kan diskuteres hvorvidt enkelte av behandlingsformene med ivomec er bedre enn de andre. De fleste bruker injeksjoner gitt av dyrlege, eller oral behandling. Ivomec behandling bør gjentas 2-3 ganger med 7-10 dagers mellomrom.

Stronghold er en pour on løsning med virkestoff Selamectin, som skal dryppes på den bare flekken bak ørene på marsvinet. I prinsippet skal det holde med 1 behandling, men i noen tilfeller må man behandle 2 ganger med 14 dagers mellomrom.

Dyrlege anbefaler desinfisering av bur og utstyr, men det kan diskuteres hvorvidt det har noen hensikt.

Skabb er artsspesifikk og smitter ikke til mennesker eller andre dyr.

LUS/RUNNING LICE

Lus viser seg som små insekter/larver i pelsen til marsvinet. De har ikke vinger, og er artsspesifikk. Det smitter altså ikke til andre dyr eller mennesker.

Lusene er ofte avlange, hvite/gulaktige og beveger seg raskt i pelsen. De kan ses med det blotte øyet, gjerne nederst i pelsen mot huden. Noen ganger kan det være svært mange av de, andre ganger få og vanskeligere å oppdage. Lus er svært smitssomt og bør behandles raskt for å unngå videre smitte til andre marsvin eller på utstillinger.

Lus behandles ved å bade marsvinet med luseshampo, eller sprayes med Frontline vet. spray. Som er reseptbelagt. Frontline spray er ikke laget for behandling av marsvin, men har alikevel blitt brukt i en årrekke for behandling av lus. Man bør vise forsiktighet og ikke overdrive bruken av sprayen da det kan ha uheldig utfall for marsvinet. Alikevel er dette den enkleste behandlingen da sprayen trenger inn i fettlaget i huden og er virksom ca. 4 uker.

Det er ikke nødvendig å desinfisere bur/utstyr under behandling da lusen har svært kort levetid utenom huden til marsvinet!